2 Kasım 2014 Pazar

Banka Kara Listesinden Nasıl Çıkılır 2015

Herhangi bir şekilde bireysel veya firma olarak kredi kartı, çek, senet veya kredi borcu gibi ödemelerin düzenli olarak yapılmamasından dolayı Merkez Bankasının bankalar adına tutmuş olduğu listeye kara liste denilmektedir. Bu liste kişilerin var olan yukarıda sayılı olan banka ürünlerinden herhangi birinin borcunu ödememesi durumunda, bankaların Merkez Bankasına bildirmesi üzerine tutulan listedir.
Bu isim havuzunda bulunan kişilere herhangi bir şekilde kredi, kredi kartı, çek ve senet gibi parasal değer ifade eden ürünler bankalar tarafından kesinlikle verilmez. Kişinin ilk olarak bu listeden çıkması gerekir. Peki, kara listeden nasıl çıkılır? Bu sorunun cevabı aslında çok basit, eğer siz yanlış anlaşılma veya yanlış işlem gibi hususların dışında, tamamen borcunuzu ödemediğinizden dolayı bu kara listeye girmiş iseniz, herhangi bir şekilde itiraz etme hakkınız yoktur. Bu durumu düzeltmek ve banka işlemlerinizi halletmek için yapılması gereken; Merkez Bankası tarafından tutulan kara listenin geçerliliği 5 yıldır.
Kişi ya bu süreyi beklemek zorunda ya da borcu olan ödemelerini düzenli olarak en azından 3 yıl kadar ödemesi gerekir. Yapılacak olan bu düzenle sonucunda tüm bankalar size yeniden beyaz bir sayfa açabilir. Sizlerde ister bireysel, isterse de ticari tüm işlerinizi yeniden gerçekleştirme adına bankaların sizlere vermiş olduğu imkanları kullanabilirsiniz. Merkez Bankasının dışında bankalarında müşterileri için tutmuş olduğu listeler bulunmaktadır. Bu listelerden çıkmak için ise ilk olarak düzenli bir ödeme yaptıktan sonra dilekçe ile bağlı bulunduğunuz bankaya başvurabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder