15 Kasım 2014 Cumartesi

İdari takip nedir


Bankalar kredi kartı ve kredi borcu olan müşterilerinin düzensiz ödemeleri sonrası bazı idari ve yasal uygulamalara başvurarak borçların tahsilini sağlamaktadırlar. Bankalar kredi kartı borçlarını 3 ay üst üste ödememekle birlikte % 25 asgari tutarını da yatırmayan müşterileri ile ihtiyaç, taşıt veya konut kredilerini 3 ay üst üste yatırmayan kredi borçlularından alacaklarını tahsil etmek için haciz ve icra işlemlerini başlatmayarak başka bir yönteme başlaması idari takip olarak isimlendirilmektedir.
Bankalar ister kredi kartı isterseniz kredi borçlarının 2. Ay da ödenmemesi üzerine müşterilerine kısa mesajlar ve e – postalar ile uyarı mesajları atmaktadır. 2. Ay dolduğunda ödenmeyen banka kredi kartı ve kredi borçları için müşterilerini sesli çağrılarla arayarak borçlarını ödemeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulunmaktadır. Düzensiz ödemelerle birlikte tabi ki hem kredi kartlarına hem de kredilere gecikme faizleri binmekte ve tahsil edileceği zaman zarfında bu miktarlar eklenmektedir. Buda borçluya daha fazla mali bir yük getirmektedir.

Banka kredi kartı borçlarının ve kredi borçlarının 90 gün boyunca ödenmemesi durumunda 1 hafta sonra başlayacak olan süreç idari takip nedir sorusunun cevabıdır. Bu sürecin direk icra ve haciz sürecine geçmesi bankalarla müşteriler arasında yaptıkları sözleşmelere ve anlaşmalara bağlıdır. İdari takip süreci sonrasında banka kredi notunuz oldukça fazla düşecek ve yeni kredi kartı kullanma ve kredi kullanma taleplerinizi bankalar tarafından değerlendirilirken engel olacak, vade sayısı azalacak veya faiz miktarlara daha yüksek yapılacaktır. İdari takip sonrası icra ve haciz işlemleri ile Merkez bankası tarafından oluşturulan kara listeye gireceksiniz. Kara listeye girmeniz ile birlikte hiçbir kredi kartını kullanamayacak ve 5 yıl boyunca tük kredi talepleriniz bankalar tarafından olumsuz değerlendirilerek kredi imkânı vermeyeceklerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder