11 Kasım 2014 Salı

Tefecilik suçunun yasal cezası kaç yıldır


Tefecilik kanunda ( TCK ) haksız kazanç elde ederek devletten vergi kaçırıp başkalarına faiz veya ek para karşılığı kısa ve uzun vadede para veren kişileri yaptıkları usulsüz işlemlerdir. Tefecileri bu şekilde tanımlayan kanunlarda tefecilik suçunu ağır cezai müeyyidesi ile cezalandırmaktadır.
Tefecilik suçunun yasal cezası 2 – 5 yıldır. Ayrıca 5.000 günlük adli para cezaları da uygun görülmüştür. Tefecilik bir suçtur. Bu suçun bilerek ve isteyerek defalarca işlenmesi de suçun cezası artıracaktır. Tefecilik suçunun cezasını belirten kanun TCK madde 241 – ( 1 ) de açıkça yer almaktadır. Tefeciliğin birden fazla işlenmesi durumlarında adli para cezaları kalkacak ve hapis cezaları uygulanacaktır.

Tefeciliği tanımlarken kanunda sadece para alışverişi, borç para verilişi ve para trafiği esas alınmıştır. Tefecilik olması için mutlaka bahse geçen konu para olmalıdır. Herhangi mas satımı mal değişimi veya mal iadesi gibi işlemlerde ve hizmet alımı işlerinde haksız kazançlar veya usulsüz işlemler tefecilik alanına girmemekte ve tefecilik olarak değerlendirilmemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder